1999 Powerstroke Problems - Diesel Bombers



Ford Powerstroke 99-03 7.3L Discussion of 99-03 7.3 Liter Ford Powerstroke Turbo Diesels

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-30-2012, 12:17 AM
Diesel Fan
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Nebraska
Posts: 18
Default 1999 Powerstroke Problems

Hey guy, i have a question about my powerstroke. ok so my alternator went bad and started to drain my battery, replaced it, about 2 months later my truck starts to have problems starting when it got cold and it dies when i turn my windshield wipers on. And someday it runs fine and some days it runs lopey and crap like. Any ideas whats wrong with her?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-30-2012, 01:34 AM
CMCA Swartzkrautheim's Avatar
Diesel Enthusiast
 
Join Date: Nov 2011
Location: Sterling Hgts MI
Posts: 293
Default

When its warm it runs good? Only the wipers shut it down?
Reply With Quote
  #3  
Old 01-30-2012, 08:48 AM
Diesel Fan
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2012
Location: Nebraska
Posts: 18
Default Stroker Probs

yea i runs like crap the whole day even after warming up. And then the next day she runs fine. Yea only the wipers kill it. It like dies for a second then it goes again no problem.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-30-2012, 06:28 PM
Newbie
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 3
Default

i got a 1999 and when i start my truck sometimes it will blow white smoke and sometimes it wont and the water in fuel light comes on every now and then and just redid injector sleves anyone know what could cause this
Reply With Quote
  #5  
Old 02-02-2012, 10:48 PM
Diesel Enthusiast
 
Join Date: Apr 2009
Location: Florida
Posts: 450
Default

I would like to know about the wiper thing too. The 02 my boss drives has the same problem sometimes. With the wipers on it acts like you turned the key off for a second and then runs just fine for a while. It happens at random times.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-02-2012, 11:21 PM
DieselDanBoy's Avatar
Diesel Wrench
 
Join Date: Sep 2009
Location: Torrington CT
Posts: 574
Default

is it raining out when when this happens? have you ever re-sealed any doors or cowls or the windshield? has anyone ever had the steering column apart?

does it seem to run crappy on cold days or warm? or both?

how many miles on the truck? any mods? aftermarket fog lights or spot lights? or has anyone ever done some wire hacking under the dash?

also what are your maintenance habits? fuel filters, oil, etc...

Last edited by DieselDanBoy; 02-02-2012 at 11:23 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-03-2012, 05:20 AM
Diesel Enthusiast
 
Join Date: Apr 2009
Location: Florida
Posts: 450
Default

The truck is dead stock, about 150k miles but I had to put a used engine in it for him last year because the previous owner had run it with a bad injector in #8 until it had low compression there. Then the HPOP went out and it was cheaper to get a complete used engine than do all the work on the one that was in it. The engine I put in came out of an e99 so I had to change a lot of outside parts from the old engine to make it work. The only time he runs the wipers is when it rains but it doesn't seem to matter if it a cold rainy day or a hot summer rain. Nothing has been resealed since he got it but I can't say what was done by the previous owner. There are no leaks into the cab. It is dry inside even in the hardest rain so it shouldn't be an issue with the fuse panel. No aftermarket stuff on it. I don't see any signs that the harness has ever been disturbed. The maintenance could be improved on. The oil and filters have not been changed as often as they should. The fuel filter was changed about 3 months ago. It is almost impossible to start cold unless the block heater is plugged in but when I did a buzz test only 2 or 3 are buzzing right so it needs injectors. It runs OK after it starts and warms up a little.

Last edited by gradyc; 02-03-2012 at 05:24 AM.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-03-2012, 10:08 AM
DieselDanBoy's Avatar
Diesel Wrench
 
Join Date: Sep 2009
Location: Torrington CT
Posts: 574
Default

has the multi-function switch ever been messed with (left/right signal, wipers, high/low beam switch)? if im not mistaken, im pretty sure a major power wire runs through that switch to your ignition
Reply With Quote
  #9  
Old 02-03-2012, 10:52 AM
95powersmoker's Avatar
BOMBARDIER
 
Join Date: Mar 2010
Location: Ellensburg, WA
Posts: 2,959
Default

It sounds to me like a short with the windshield wipers and bad injectors?
Reply With Quote
  #10  
Old 02-03-2012, 05:50 PM
DieselDanBoy's Avatar
Diesel Wrench
 
Join Date: Sep 2009
Location: Torrington CT
Posts: 574
Default

Quote:
Originally Posted by 95powersmoker View Post
It sounds to me like a short with the windshield wipers and bad injectors?
thats why im thinking this multifunction switch is having an issue, im pretty sure an ignition wire runs through it

and yea get a new set of injectors, sure it could use glow plugs too
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1999 Jeep Wrangler V2203 Build Overview redveloce Diesel Engine Conversions 38 01-22-2017 04:55 PM
07 King Ranch 6.0L Powerstroke Lsugod85 Ford Powerstroke 03-07 6.0L 2 06-20-2015 06:14 PM
6.0 2006 powerstroke start problems after work done cjgregory Diesel In Distress - Support Ticket 0 03-31-2015 02:45 PM
1999 Ford F-250 - The Hybrid Diesel Bombers General Diesel Related 0 12-01-2014 09:10 AM
Overheating problems in a 7.3l powerstroke Blue Briar Diesel In Distress - Support Ticket 1 10-05-2014 09:23 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 11:43 AM.