03 6.0 cranks but no start - Diesel Bombers



Ford Powerstroke 03-07 6.0L Discussion of 6.0 Liter Ford Powerstroke Turbo Diesels

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 04-30-2010, 10:53 AM
Diesel Fan
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 20
Default 03 6.0 cranks but no start

my 03 f-550 6.0 all of a sudden won't start. it cranks ok, and has good battery voltage. it has a new icp sensor, with good readings, about 1.2 volts while cranking, it needs a minimum of .8 or .9v to start. so this leads me to believe my hpop is ok. also i checked the ficm, i have 47.2v with key on and it calls for a minimum of 45v. the fuel filters are new as is the fuel pump/filter assy(stripped drain plug). it sounds like there is a suction at the little filter when pump runs. it did this before and after i changed filters and pump. i have looked for cracks in the cap with a magnifying glass, nothing that i can see. i've seen threads on here about cracked caps, but no updates on what happened. i'm thinking it's a fuel issue. if anyone has any ideas i'd really appreciate the help. thanks, ron

---AutoMerged DoublePost---

sorry. it's an 04 not 03.

Last edited by rtaggs; 04-30-2010 at 10:53 AM. Reason: Automerged Doublepost
Reply With Quote
  #2  
Old 04-30-2010, 12:17 PM
12vcummins96's Avatar
Administrator

 
Join Date: Aug 2009
Location: Pearland Tx
Posts: 5,765
Default

hmmm everything is on can you spray some wd 40 in the intake and get it to fire off
Reply With Quote
  #3  
Old 04-30-2010, 05:09 PM
Mdub707's Avatar
BOMBARDIER
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8,208
Default

Take the secondary fuel filter out of the bowl and turn the key to make sure you're getting fuel up to that point.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-03-2010, 08:09 AM
Diesel Fan
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 20
Default

it does pump to the bowl. i checked that. oh, also forgot to mention it has no codes.

---AutoMerged DoublePost---

i just retested to make sure there was fuel to the secondary filter bowl.. i drained it and then turned key on. it filled up but with tons of bubbles, so i'm thinking there has to a leak somewhere.

Last edited by rtaggs; 05-03-2010 at 08:09 AM. Reason: Automerged Doublepost
Reply With Quote
  #5  
Old 05-03-2010, 08:12 PM
Mdub707's Avatar
BOMBARDIER
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8,208
Default

Sure sounds like it. Did you change filters recently? I've heard of the frame mounted unit giving troubles not seating properly. Some guys said you'd never notice it unless you had a fuel pressure gauge though. I'd pop that off, make sure the filter is properly seated, and put some oil on the rubber o-ring to make it go on easier and try reseating it. Couldn't hurt.

Stupid question but have to ask... you do have fuel in the tank right?
Reply With Quote
  #6  
Old 05-04-2010, 06:42 AM
Diesel Fan
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 20
Default

i filled the tank because i thought i might have a leak on the pickup tube in the tank. when the pump runs and then turns off i hear bubbles at the tank. i took the breather out of the tank, and i see bubbles. the fuel pump, filter and cap are new. i can't figure out where it could be sucking air.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-05-2010, 05:46 PM
Newbie
 
Join Date: Apr 2010
Location: IOWA
Posts: 5
Default

That system runs on a high pressure oil pump to open the injectors. And when was the last time you changed the oil. I just replace my injector regulator for the same problem but I could spray into the intake to start. Just wont stay running .
Reply With Quote
  #8  
Old 05-11-2010, 10:42 AM
Diesel Fan
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 20
Default

i was totally off on this one. i finally took it to the dealer and it was the ficm.even though it tested good for me, it was still bad.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-12-2010, 01:51 AM
Newbie
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 2
Default

my ac caused mine not to start try removing belt and see if it starts.it was due to low rpms
Reply With Quote
  #10  
Old 06-12-2010, 04:56 PM
Karls03's Avatar
Diesel Wrench
 
Join Date: Mar 2010
Location: Fallon, NV
Posts: 996
Default

Quote:
Originally Posted by rtaggs View Post
i was totally off on this one. i finally took it to the dealer and it was the ficm.even though it tested good for me, it was still bad.
My rig was cranking not starting and getting fuel, it was a little 10A f'in fuse between the two stacks of 3 relays in the interior fuse panel! I even bought an FICM due to the code.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2005 f350 6.0 won't start - possible fuel issue Cavnar Diesel In Distress - Support Ticket 3 09-09-2015 07:18 PM
06 6.0 that doesnt like to hot start Accubuck Diesel In Distress - Support Ticket 5 05-07-2015 04:46 PM
6.0 2006 powerstroke start problems after work done cjgregory Diesel In Distress - Support Ticket 0 03-31-2015 01:45 PM
cummins cranks but wont start Rusher48 24 Valve 2nd Gen Dodge Cummins 98.5-02 0 02-05-2015 02:14 PM
A little help please: no start on an 05 6.0. thumperf350 Ford Powerstroke 03-07 6.0L 4 01-08-2015 12:55 AM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 09:35 AM.