POOR RUNNING WHEN COLD! - Diesel Bombers

Ford Powerstroke 03-07 6.0L Discussion of 6.0 Liter Ford Powerstroke Turbo Diesels

POOR RUNNING WHEN COLD!

Reply

 
 
 
  #1  
Old 12-26-2014, 08:52 PM
Newbie
Thread Starter
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default POOR RUNNING WHEN COLD!

hey guys, got an 05 auto 4x4 and it runs very sluggish when its cold until about 10-15min until it warms up. truck is stock except for larger exhaust. stock headbolts. 240,000kms / 160,000miles

But whats weird is even when its warm ive been gettin shitty mileage.. like 400-450kms per tank (short box, 100L tank)... so about 250miles per tank.. this isnt normal.

getting little bit of blue smoke on startup and then goes almost white. once warm dont get any smoke. when I step on it no black smoke. tranny seems fine.

Im in vancouver here so it doesnt get that cold. I plug truck in at night anyways but doesnt make a big difference.

what ive done so far
CHECK'D FICM - 48V constant
did injector test - all good
coolant level has not changed
cleaned EGR valve - not that dirty
switched to 5w40syn, no difference from previous 15w40
turbo gauge going to 20psi or so when giving her, seems normal there.

ran a scan of the truck, 1st scan showed nothing, 2nd scan showed crankshaft position sensor, 3rd scan showed nothing..... so im not convinced its the sensor but will be replacing anyways. even if it was bad, doesnt make sense that when cold it runs bad but once warm it drives perfect but get bad mileage?

anybody have anything else I can check? i used a buddys scanner for the above but dont have any expensive software for this stuff.

scratching my head here.. any help is appreciated thanks
 
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to iMixDiesel&Gas For This Useful Post:
geatgavi (12-27-2014)
  #2  
Old 12-27-2014, 10:53 AM
Diesel Enthusiast
Join Date: Jul 2011
Posts: 171
Thanked 12 Times in 10 Posts
Default

What fuel additive are you using?
 
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to bustedknuckles For This Useful Post:
geatgavi (12-27-2014)
  #3  
Old 12-27-2014, 10:57 PM
detroitdiesel idi's Avatar
Diesel Enthusiast
Join Date: Nov 2012
Location: michigan
Posts: 421
Thanks: 0
Thanked 37 Times in 36 Posts
Default

Not the crank sensor your wasting money. Sounds like injector stiction put two bottles of revx in or polish spool valves
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Mike0885
Chevy/GMC Duramax 07.5 -10 LMM
3
05-27-2015 01:07 PM
1997silverado
Chevy/GMC 6.2L and 6.5L
6
01-23-2015 06:06 PM
custom7.3
Ford 83-94 6.9 and 7.3L General
3
11-24-2014 06:16 PM
custom7.3
Ford 83-94 6.9 and 7.3L General
1
11-23-2014 11:44 PM
12vbomber
12 Valve 2nd Gen Dodge Cummins 94-98
7
11-04-2014 11:04 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: POOR RUNNING WHEN COLD!


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.