Jeep Liberty 2006 CRD Engine Startup Issues - Diesel Bombers



Jeep Liberty Discussion of Jeep Liberty CRD Diesels

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-17-2016, 07:05 PM
Newbie
Thread Starter
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 1
Default Jeep Liberty 2006 CRD Engine Startup Issues

Hello,
I have a 2006 Jeep Liberty CRD (Diesel)

I'm having Engine startup issues. When I turn the key the engine just cranks & cranks
and never starts.

Sometimes I can wait a day or two & I can get it started and once I get it started
the Jeep runs good. I had two times were the engine just quick going down the highway.

I was wondering what this could be & what you guys recommend me checking?

I have changed the fuel filter but no luck


I appreciate the feedback
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to Jeep_Man For This Useful Post:
  #2  
Old 11-21-2016, 07:47 AM
Diesel Enthusiast
 
Join Date: May 2008
Location: East north central Illinois
Posts: 311
Default

Have you checked on Lostjeeps.com or on the Jeep liberty crd Facebook page? https://www.facebook.com/groups/libertydiesels/

Have you tried priming the fuel filter head when it is just cranking?

Do you have the upgraded fuel filter head?

You can switch fuel filter assemblies with a Dodge for a top load filter. I do not much care for the Jeep FFM, but I have not changed mine yet.

How many miles and when was the last time you had your timing belt changed?

The lift pump upgrade is a must do as these Jeeps get older and already would have saved a lot of people some grief.

Sasquatch motors - https://shop.sasquatchparts.com/ - has a wiring harness extension to run to the lift pump. He also has a EGR delete pipe.

Do you have the Green Diesel engineering Eco tune? That is also a must have for extended life on these Jeeps

ID Parts is an excellent source for quality parts for these Jeeps as well.

Engine & Transmission, IDParts.com

Do you have any codes?

How did you get the Jeep going again when it quit while on the road?
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to jrsavoie For This Useful Post:
  #3  
Old 02-24-2017, 12:10 PM
Newbie
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 1
Default

Similar issue here. I have a 2006 CRD with 150K on it. Had a few minor issues at first but solid overall and well maintained. Went to start one day and cranks but no start. Pulled code P2294 FPS. Cleaned connectors, purged fuel filter assembly etc to no avail. Read some posts about the ASD relay and sure enough I pulled the relay and swapped it with the blower motor relay and she cranked right up. Blower still works so I am guessing that the mere act of pulling and replacing the relays was enough to clean the contacts. Have on my to-do list now to pull all fuses/relays and do a thorough contact cleaning.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to micmed For This Useful Post:
  #4  
Old 02-28-2017, 02:23 AM
Diesel Enthusiast
 
Join Date: May 2008
Location: East north central Illinois
Posts: 311
Default

When mine did that I was b;owing a fuse. The ASD - Auto Shutdown fuse.

Turned out to be a chafed wire by the alternator
Reply With Quote
 
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 04:07 AM.