6.0L Performance Discussion of 6.0 Liter Ford Powerstroke Turbo Diesels Related To Performance And Longevity

04.5 6.0 f350 check engine/tow haul

  #1  
Old 03-25-2017, 09:19 PM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Dec 2015
Location: Southwest Ohio
Posts: 21
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default 04.5 6.0 f350 check engine/tow haul

Yesterday I pulled my steel gn 3 horse trailer about an hour each way. with the horses it weighs right at 7000 pounds. no issues. This morning I drove to town, no issues. This evening, I got in it to run down the road and about 2 miles from the house, the check engine light came on and the tow haul light started flashing and the temp gauge is dead. drives and shifts normal, tow haul button still functions. any suggestions before I take it to a shop? Truck is stock except for an EGR delete. No tuner, FICM was rebuilt. I had it on a battery minder before I left and was thinking about pulling the batteries and letting it sit for a while to see if it clears. Scan Gauge II shows no codes.
 
  #2  
Old 03-26-2017, 10:02 AM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Dec 2015
Location: Southwest Ohio
Posts: 21
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

so I let it sit all night, batteries connected and it was completely normal this morning. will see what happens when I drive it to work tomorrow
 
  #3  
Old 03-26-2017, 01:39 PM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Dec 2015
Location: Southwest Ohio
Posts: 21
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

So I just took it out for a test drive, went a couple miles down the road, shifting normal for a cold start. Temp gauge is working, just as I am almost back home. 5 miles at the most, temp is coming up to normal, gauge goes dead and check gauge light comes on and tow haul starts flashing. I think it might be the sensor. any suggestions on testing?
 
  #4  
Old 03-27-2017, 05:48 PM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Dec 2015
Location: Southwest Ohio
Posts: 21
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default

update:
So I stopped at my local diesel guy on the way home. He suggested cleaning the battery terminals and frame grounds to start. However, when I left his shop, the truck was already hot and it wouldn't shift out of 4th. luckily I only live a couple miles away. got home, went ahead and cleaned the terminals and both grounds on the frame. truck had cooled down by then. test drive went just the same, when it got up to temp, same as before, but it was shifting normal. stopped, shut it off, restarted and wouldn't shift into 4th again.
 
  #5  
Old 04-26-2017, 02:24 PM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Dec 2015
Location: Southwest Ohio
Posts: 21
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Default Update

Ended up being the TFT sensor. replaced and serviced the trans. no issues since.
 

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.