24 Valve 2nd Gen Dodge Cummins 98.5-02 Discussion of 24 Valve 5.9 Liter Dodge Cummins Diesels with VP44 Injection Pumps
Sponsored by Trailer Plus

24v Won't Start!

  #1  
Old 03-14-2018, 11:57 PM
Newbie
Thread Starter
Join Date: Mar 2018
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default 24v Won't Start!

Hello Everybody,
This is my first post, but have been reading these forums for some time now after owning 2 24v 2nd gens! My truck (00 2500 24v 6spd) has not been running for a month now, and can't seem to fix the problem. It will start with the VP44 hotwired, and I have followed all of the procedures provided by Blue Chip Diesel.
I started doing body work on my truck (swapped complete doors, hood, bumper, bed, fenders, ect.), and once I was finally done, I tried to start my truck up and it started right up and then died after 2-3 seconds. It did this for 3 more times and now it will only crank with no start (unless the VP44 is hotwired).
These are the codes that have come up on my Snap-On Solus Edge:
ECM:
P1693
P1694

PCM:
P1698
P1687

ABS:
21
84 (Mismatched VIN)
23

I have also seen the No Bus message once, but not consistently.

It is also indicating that my ASD relay is "off", but I have swapped the relay and has not made a difference. At this point I am thinking that I have a bad PCM, but am not sure. If so, can I use a 99 PCM and re-flash it? Any help would be most appreciated, I need to get my truck up and running!
Thanks,
mms
 
  #2  
Old 03-15-2018, 07:05 AM
turbo2332's Avatar
Diesel Bomber
Join Date: Jun 2011
Location: Indiana
Posts: 2,171
Received 104 Likes on 101 Posts
Default

will it start with the scan tool plugged in?
 
  #3  
Old 03-15-2018, 11:38 AM
Newbie
Thread Starter
Join Date: Mar 2018
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Originally Posted by turbo2332 View Post
will it start with the scan tool plugged in?
Unfortunately it will not
 
  #4  
Old 07-16-2018, 05:59 PM
Newbie
Join Date: Jul 2018
Location: Washington
Posts: 9
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Were you able to figure this out? I have a very similar situation were the ECM is not telling the lift and injection pumps to run. If they are hotwired, it will start and idle fine. (There is no throttle response)
 
  #5  
Old 07-16-2018, 07:00 PM
Newbie
Thread Starter
Join Date: Mar 2018
Posts: 3
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Yes, it turned out to be my PCM. If you have access to another 2nd gen VP truck you can swap the pcm's temporary and see if your truck will start . My truck is a 2000 6spd and I used the PCM out of a 2000 auto and it started right up. So I just ordered a new pcm and haven't had any issues since.

I had another truck with nearly the same issue at the same time and that truck's problem was there was a broken wire in the main harness.

I would look at your crank and cam sensors possibly as well. Just out of curiosity let me know what it turns out to be!
 
  #6  
Old 07-16-2018, 07:24 PM
Newbie
Join Date: Jul 2018
Location: Washington
Posts: 9
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

Thanks for the information. I will put those at the top of my list for troubleshooting.
 
  #7  
Old 07-19-2018, 09:53 AM
Bigg Redd's Avatar
Diesel Bomber
Join Date: Oct 2010
Location: TEXAS
Posts: 2,384
Received 298 Likes on 287 Posts
Default

Guys, also make sure all of your ground connections are clean(ed). A bad ground can raise havoc and cause you to pull your hair out. Regular cleaning of ground connections should become a part of your service regimen.
 
  #8  
Old 07-21-2018, 02:51 AM
Newbie
Join Date: Jul 2018
Location: Washington
Posts: 9
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

It turned out to be an issue with the edge tuner. One of the transceivers on the circuit board fried.
 
  #9  
Old 07-21-2018, 11:03 AM
Newbie
Join Date: Jul 2018
Location: Washington
Posts: 9
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Default

MMS140, it turned out to be a fried transceiver on the tuner circuit board.
 
  #10  
Old 07-23-2018, 06:11 PM
Bigg Redd's Avatar
Diesel Bomber
Join Date: Oct 2010
Location: TEXAS
Posts: 2,384
Received 298 Likes on 287 Posts
Default

Good find!!!
 

Thread Tools
Search this Thread

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.