Diesel Bombers SIGN UP NOW

National Association of Diesel Motorsports
Go Back   Diesel Bombers > Ford Powerstroke > Ford 83-94 6.9 and 7.3L General
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Registered Members don't see these ads. Register now it's free!

Ford 83-94 6.9 and 7.3L General Discussion of 83-94 6.9 and 7.3 Liter Ford Diesels

Welcome to Diesel Bombers Forums!
Welcome to DieselBombers .com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Diesel Bombers Forums community today!


as this being my first post i would like to say thanks for such a good forum. I did search for my issue and i found a few people with similar sounding issues but their solutions did not/will not remedy mine. I recently bought a ... JOIN NOW TO REMOVE TRACER

Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-17-2010, 01:41 PM
NMB2's Avatar
Diesel Fan

   

Default 7.3 idi wont start.

as this being my first post i would like to say thanks for such a good forum. I did search for my issue and i found a few people with similar sounding issues but their solutions did not/will not remedy mine. I recently bought a 91 F350 and am now trying to get it running, here is where i at. motor has compression and turns over fine, I have replaced fuel pump w/ electric, fuel filter and oil. i have the fuel system bled all the way to the hard lines going into the injectors, i even hardwired the fuel cutoff n the top of the pump. The truck wont start and here is where it gets even weirder.... we tried giving it a little jump start with ether, I actually ended up feeding it a crap load of ether and it wouldnt even vapor lock the motor. I am getting a little bit of white smoke out of the exhaust and i could faintly smell the ether from the exhaust. Also while cranking it over i covered the intake with my hand as best i could and noticed it even blows back a little bit during its cycle. I heard that these motors use a full hydro roller valvetrain system. this motor has been sitting approx 1-1.5 yrs since it was last used and along with moisture buildup and what not being its enemy with starting right now, if the oil bled down from the lifters, can that cause it to not be opening the valves hence the blowback and refusal to vapor lock?

Please help, I am a very experienced mechanic so you dont have to dummy everything down for me, but I am a very inexperieced DIESEL mechanic. I get the concept but this is all chinese for me.
Thanks in advance!

forgot to ask, if the valvetrain does function as described to me, is there a way to prime it without just turning the motor over? like on the HPOP's the powerstrokes use?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-17-2010, 01:53 PM
12vcummins96's Avatar
Administrator
Status: not in my house you dont

Troy Davis
   
Default

no its going to be a spin over contest also use some wd 40 to help fire it off

12vcummins96's Sig:

DIESEL BOMBERS ADMINISTRATOR

96 12v with LBDP 5x.014s Smokem Specials dual fed modded afc aeromotive fuel pressure regulator no plate 2095 rack plug Airdog 4ghd 63/68 .88 over a 76/85 24cm 46mm tial external gate bd cool down timer 5k gsk 60lb springs Ati Balancer ats arc flow Arps 21 degrees Kdp killed Isspro gauges built tranny 5 inch tb to a single 6 inc tip and a 125hp shot

They go wooooooossssssssshhhhhh the the truck goes VROOOOOOOOOMMMMM then the trans goes f* this
Reply With Quote
  #3  
Old 01-17-2010, 03:34 PM
tltruckparts's Avatar
Diesel Bomber
Status: Trucks gettin body/Paint!!!

   
View Member's Albums

Default

all those chemicals will destroy your glow plugs though just for your info.

tltruckparts's Sig:1995 Chevy K2500, 1993 Cummins P Pumped 12 valve Turbo Diesel IC, Getrag 5 speed w/ southbend clutch, NP205 Transfercase, SAS w/ GM Dana 60 front. custom fabbed coil suspension, AAM 11.5 rear, BFG MT 35's. SDX 5x14 injectors, PhatShaft 62, airdog II 165, Autometer EGT, Boost, & Fuel Pressure, hydraulic steering. and a few moore goodies
Reply With Quote
  #4  
Old 01-17-2010, 10:00 PM
Diesel Bomber
Status: done.

   
View Member's Albums

Default

yea, disable the glow plugs over at the pass fender. unhook wire goin to solinoid if using ether.

they lifters are full hydro, and possibly causing the pressures not to release from cyls.

cranking is only way to get lifters built up. remove glowplugs so there is no restrictions, unhook wire to injection pump so fuel isnt going in and crank. dont crank for anything longer then 20 seconds or starter will get hot.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-17-2010, 11:41 PM
NMB2's Avatar
Diesel Fan

   

Default

well i cranked and cranked and cranked today and no dice. I purged fuel to get new diesel in there and that didnt help anything. Im very concerned that the starter fluid isnt vapor locking it... what does that mean? I'm going to check injection pump timing next to make sure its on, but would that effect the motor not kicking on ether?
Reply With Quote
  #6  
Old 01-18-2010, 05:11 AM
Diesel Bomber
Status: done.

   
View Member's Albums

Default

u said u have compression. what numbers did u get? also were they wet or dry numbers?
Reply With Quote
  #7  
Old 01-06-2011, 05:21 PM
Diesel Fan

   
View Member's Albums

Default

i have got exactly the same problem with my 1990 7.3 IDI.

very frustrated.

have you found out the cause?
Reply With Quote
  #8  
Old 01-20-2011, 06:20 PM
Diesel Fan
Status: roll coal!!!!!!

   

Default

i have a 86 ford f250 with a 6.9L IH that i had the same problem with and i changed the lift pump , injector pump,and glow plugs and got it to start u have to have all of them workin for it to fire since it has been sittin for awhile and u need to becareful ether can make them exploed if it hits them good luck

86fordf250's Sig:1986 ford f250 4x4 4spd 6.9L IH stock as a clock with lots of new parts
Reply With Quote
  #9  
Old 01-20-2011, 08:14 PM
Bigred7.3's Avatar
Diesel Enthusiast
Status: need a trans

   
View Member's Albums View Member's FaceBook Profile

Default

my last 7.3 did the same thing i slaped a new rebuilt injection pump in her and she fired right up.

Bigred7.3's Sig:2005 dodge ram 3500 4door 4x4 cummins dually, Industrial injetion dragon fly 60horse injectors, 2.5in level kit,315/70/17 bfg t/a. silencer ring m.i.a, gutted air intake muffler m.i.a, blacked out tail lights fender markers 3rd breaklight nd clearence lights. Blue OX Diomond goose neck hitch.
Reply With Quote
  #10  
Old 09-21-2011, 10:42 AM
Newbie

   

Default

Ive got a 91 7.3 idi. wont start with ether. I dont like using it but it seemed to fire a little better. ive changed my injector pump all the lines. It has sit for 9 months and i wanted to get it running again. i need some advice.
Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


 
All times are GMT -5. The time now is 11:51 AM.

Copyright And Legal Notice Links Of Interest

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Diesel Bombers ® - All Content Protected Under Intellectual Property Rights Law of Registered Trademarks
Reg. No. 3,494,401 Cls. 100, 101 & 104 Under Int. Cl. 38
USE AT YOUR OWN RISK WE HOLD NO LIABILITY FOR ANY CONTENT RIGHT, WRONG OR INDIFFERENT

Protected by Copyscape Duplicate Content Check