NEED HELP? - Diesel Bombers

5.9 Liter CR Dodge Cummins 03-07 Discussion of 5.9 Liter Dodge Cummins Diesels with Common Rail Injection

NEED HELP?

Reply

 
 
 
  #1  
Old 02-08-2011, 07:18 PM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Feb 2009
Location: Jones, OK
Posts: 89
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default NEED HELP?

Well I have a 05 cummins with (CAI and 4" w/cat delete). Started it up Sunday and the idle was choppy and white smoke was coming out of tailpipe. No prior symptoms, I did get diesel the night before so I thought maybe water in diesel? I changed fuel filter and added seafoam and it cleared up. Today it started happening again, changed fuel filter again. Still doing it! Could it be water? And should I just scrap the fuel or is it something serious? Any help is greatly appreciated
 
Reply With Quote
  #2  
Old 02-08-2011, 07:24 PM
Whit's Avatar
Site Mascot
Join Date: Mar 2007
Location: Why-homing
Posts: 16,010
Thanked 939 Times in 701 Posts
Default

sounds like bad fuel....I have done up to 5 filters on a deal like this before

if a load of diesel is being dropped dont fuel up, dropping the fuel stirs up all the crap on the bottom of the tank
 
Reply With Quote
  #3  
Old 02-08-2011, 07:32 PM
turbo20psi's Avatar
Diesel Bomber
iTrader: (1)
Join Date: Mar 2009
Location: MD,NC
Posts: 3,228
Thanked 180 Times in 149 Posts
Default

Change your fuel station for diesel see what happens. The winter blend is sometimes
 
Reply With Quote
  #4  
Old 02-09-2011, 06:19 PM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Feb 2009
Location: Jones, OK
Posts: 89
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Thank you guys so much

---AutoMerged DoublePost---

Originally Posted by MurphyStrut View Post
Well I have a 05 cummins with (CAI and 4" w/cat delete). Started it up Sunday and the idle was choppy and white smoke was coming out of tailpipe. No prior symptoms, I did get diesel the night before so I thought maybe water in diesel? I changed fuel filter and added seafoam and it cleared up. Today it started happening again, changed fuel filter again. Still doing it! Could it be water? And should I just scrap the fuel or is it something serious? Any help is greatly appreciated
Also I'm getting some more than normal vibration from the motor at 60mph and over? it could be unrelated but i forgot to share earlier, sorry.

---AutoMerged DoublePost---

Ok now the damn thing won't start! I'm getting fuel from the lift pump, I'm getting fuel to my injectors. But it's cranking like a Gasser that is not getting fire! I'm at a loss? I've heard of a sensor that's on the rail, could it be that?
 

Last edited by MurphyStrut; 02-09-2011 at 06:19 PM. Reason: Automerged Doublepost
Reply With Quote
  #5  
Old 02-10-2011, 12:40 AM
Newbie
Join Date: Feb 2011
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default i would check your air filter

on my 07 it would start up and was choppy and had white smoke and was a little slugish on power to so i checked im air filter and it was wet replaced it and havent had any problems
 
Reply With Quote
  #6  
Old 02-10-2011, 08:35 AM
dangerous1965's Avatar
Diesel Bomber
Join Date: Dec 2008
Location: Escondido CA
Posts: 1,713
Thanked 111 Times in 105 Posts
Default

Not to scare you but could possibly be a Injector issue! Those are common symtoms.
 
Reply With Quote
  #7  
Old 02-10-2011, 05:21 PM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Feb 2009
Location: Jones, OK
Posts: 89
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Originally Posted by DieselgodND View Post
on my 07 it would start up and was choppy and had white smoke and was a little slugish on power to so i checked im air filter and it was wet replaced it and havent had any problems
Ok, I cleaned my filter and it still ain't starting. I appreciate the comment but it doesn't seem to be the problem.

Also I dropped it off at the shop today, so we'll see.
 

Last edited by MurphyStrut; 02-10-2011 at 05:32 PM. Reason: added more info
Reply With Quote
  #8  
Old 02-12-2011, 12:33 AM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Feb 2009
Location: Jones, OK
Posts: 89
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

Well today the mechanic got the truck started by putting seafoam in the fuel filter can. After it started though it was idling erratically, but would stay running. Whereas before it wouldn't start at all? Any ideas are greatly appreciated.
 
Reply With Quote
  #9  
Old 02-13-2011, 01:06 AM
Dr. Evil's Avatar
BOMBARDIER
Join Date: Mar 2007
Location: North of You
Posts: 23,293
Thanked 1,319 Times in 1,070 Posts
Default

any codes?
 
Reply With Quote
  #10  
Old 02-13-2011, 10:53 AM
Diesel Fan
Thread Starter
Join Date: Feb 2009
Location: Jones, OK
Posts: 89
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

No codes
 
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Search this Thread