Diesel Bombers

Diesel Bombers (https://www.dieselbombers.com/)
-   5.9 Liter CR Dodge Cummins 03-07 (https://www.dieselbombers.com/5-9-liter-cr-dodge-cummins-03-07/)
-   -   07 5.9 Engine Cuts out at higher rpms (https://www.dieselbombers.com/5-9-liter-cr-dodge-cummins-03-07/31886-07-5-9-engine-cuts-out-higher-rpms.html)

RINEHOLT98 08-31-2009 09:28 AM

07 5.9 Engine Cuts out at higher rpms
 
I have an 07 5.9 cummins and when I am into the throttle the engines cuts on and off like someone is flicking a switch. it starts around 2500 to 3000 rpms. I changed the fuel filter and no difference? Thanks for any help on this.

redcummins04 08-31-2009 12:48 PM

do you have a fuel pressure gauge? could be the lift pump..maybe rail pressure drop too

RINEHOLT98 08-31-2009 05:39 PM

No, I dont have a gauge. I went to start it today and the engine died like it was running out of fuel. I got these codes P0513-invalid key shim, p0234 - Turbocharger overboost, p2509 ECM/PCM Power input signal intermittent, and p0251 - injection pump fuel valve feedback. Got no clue what is going on now.:madd:

wildbill 08-31-2009 05:45 PM

P0251 is related to the FCA (fuel control actuator). It's mounted on the back of the CP3 with 3 small screws. A new one from Cummins is about $120-$150.

RINEHOLT98 09-01-2009 10:04 AM

Figured out that the key fob has a microchip in it. I used a copied key and after you start the truck it senses no microchip and kills the engine. The truck still cuts out when I am getting on the throttle though. I will look at the FCA. Thanks Wildbill!

cummin_un_glued 09-07-2009 07:45 PM

i'm really interested in what you find out my 07 5.9 just started doing the exact same thing on the way home from terre haute except i have no codes and i just replaced the injectors today and that did not fix it

PaulW 09-08-2009 05:30 PM

My 03 is doing it too, but it's doing it around 2000 rpm with the Edge Juice w/A on any setting.

Previous owner had the in-tank lift pump retrofit, but no idea on the mileage on it.
I have a BD Flow-Max on order, and hope to have it in hand this week.

I'll keep you posted.

hydroshok 05-16-2011 07:09 PM

I had this happen to me but all the lights came on like I was trying to start the truck. I have read where it has happened like you are saying. I turned the key on for 10min then off for 10min the back on for 10min and that seemed to work for a while. The stealership offered to reprogram my keys for free after that so I don't know if that will really fix it, but worth a try. It is a simple fix. I had no codes for a long time then the skim key code was present. Let me know if you try it...


All times are GMT -5. The time now is 06:24 PM.