Diesel Bombers SIGN UP NOW

National Association of Diesel Motorsports
Go Back   Diesel Bombers > Ford Powerstroke > Ford Powerstroke 94-98 7.3L
Sign in using an external account
Register Forgot Password?
Search


Registered Members don't see these ads. Register now it's free!

Ford Powerstroke 94-98 7.3L Discussion of 94-98 7.3 Liter Ford Powerstroke Turbo Diesels

Welcome to Diesel Bombers Forums!
Welcome to DieselBombers .com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Diesel Bombers Forums community today!


Ill start from the beginning. I have a 98 f350 single cab 4wd auto. I've owned it for about six months. jjavent had any issues so far other than my fuel bowl leaking (big surprise) but it has been letting out a puff old white ... JOIN NOW TO REMOVE TRACER

Reply
 
 
 
submit to reddit
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-07-2013, 10:01 PM
Newbie

   

Default no start. white smoke while cranking. please advise.

Ill start from the beginning. I have a 98 f350 single cab 4wd auto. I've owned it for about six months. jjavent had any issues so far other than my fuel bowl leaking (big surprise) but it has been letting out a puff old white smoke upon start up for about two months. never really thought twice about it. I got in it Saturday (raining and 55 degrees outside) and she was fairly slow to start and idled fine. I hit the high idle and she ran like death and white smoked like a banshee. By the time I got it warm it ran fine and didn't smoke. went to start her up for work this afternoon (60 degrees and sunny) and she was super slow to crank, kicked over a couple times and wouldn't start at all. just crank slow. put a charger on the batts while I was at work. fully charged new batts and a new starter.
T/S
fuel pressure at bowl- 55psi
Idm harness ohmed out according to gb's technical bulletin
ucv looks and feels fine with no breaks in wires
all fuses good
gp relay clicks (ran out of daylight before I could ohm gp)
12v on both banks of gp relay

I'm thinking either glow plugs or injector o rings. Some feedback would be awesome just to make sure I'm not missing anything. thanks ya'll
Reply With Quote
  #2  
Old 10-10-2013, 08:06 PM
Diesel Fan

   

Default

I would definitely suspect glow plugs, even gp relay ( the contacts could be burned). The 7.3 hates being cold.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-11-2013, 09:03 PM
Newbie

   

Default

Just out of curiosity, can I use a starter relay instead of buying a new gp relay?
Reply With Quote
  #4  
Old 10-11-2013, 10:15 PM
Diesel Fan

   

Default

I suppose a starter solenoid would work, but GPR109 from napa is only 22 bucks.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-12-2013, 06:24 PM
Newbie

   

Default

I don't even want to get into the semantics of the difference between a relay and a solenoid. ill let you know if the starter "solenoid" works out.

---AutoMerged DoublePost---

Turned out to be injector o rings. 3 of the orange o rings were split. and the glow plug relay and starter relay are the same Borg Warner part number at the O'Reillys

Last edited by biglipper865; 10-12-2013 at 06:26 PM..
Reply With Quote
 
 
 
submit to reddit
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


 
All times are GMT -5. The time now is 10:05 AM.

Copyright And Legal Notice Links Of Interest

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Diesel Bombers ® - All Content Protected Under Intellectual Property Rights Law of Registered Trademarks
Reg. No. 3,494,401 Cls. 100, 101 & 104 Under Int. Cl. 38
USE AT YOUR OWN RISK WE HOLD NO LIABILITY FOR ANY CONTENT RIGHT, WRONG OR INDIFFERENT

Protected by Copyscape Duplicate Content Check